איך מלמדים את הילד להתמודד עם רוע בגן, בכיתה ובכלל…
זה נושא שקרוב מאוד לכל הורה. הורים תמיד רוצים להגן על ילדהם מפני "הרעים", אך לא תמיד בדרך הנכונה.
אני בעד "לחזק את הילד עד כדי כך, שהוא לא יצטרך עזרה של מבוגר, מול הרעים".
יש לזכור שהכיתות הבעייתיות יותר הן א-ו, כשהשיא מגיע בכיתות ה-ו. אח"כ יש ירידה באלימות, נפשית או פיזית. יש כמה מורים מחנכים שאמרו לי את העובדה הזאת, וכמובן נוכחתי לראות זאת בעצמי על הכיתה של בתי.
להלן כמה פתרונות שאני יכולה להציע להורים שנתקלו באלימות מכל סוג שהוא כלפי הילדים שלהם:
- להעביר כיתה או ביה"ס – אומנם זה דורש מאמץ מצד ההורה, כתיבת מכתבים ופניות למוסדות, אבל המאמץ שווה. זה מאפשר לילד להתחיל הכל מדף נקי. אם הוא עובר ביה"ס, אז "הדף" הוא נקי לגמרי. קחו בחשבון שלפעמים עדיף לפנות ולבקש העברה ישירות מהעירייה ולא מביה"ס, שלא מעוניין לאבד את התלמיד.
- משחקי תפקידים – פעם אחת הבת שלי חזרה עצובה מביה"ס. מלבד כל הבעיות, מישהי דחפה אותה. עשיתי איתה משחק – אמרתי לה שהיא תהיה הילדה שעברה ודחפה אותה ללא סיבה, ואני אהיה הקורבן. ביקשתי שהיא תגיד מה היא הרגישה. היא התקשתה לדחוף אותי, אך לאחר מכן, בכל זאת, דחפה. על שאלה שלי, האם הילדה הזאת מאושרת, היא ענתה שלא, שהיא לחוצה ולא רגועה ויש לה צורך לדחוף. כך לימדתי אותה שיעור חשוב בחיים – שלא כל מה שנראה חזק הוא אכן חזק. מאז, ואחרי שיחות נוספות, היא הבינה מי חלש ומי חזק באמת.
- הבנת האחר ולמה הוא הוא עושה זאת – חשוב לנתח סיטואציות פשוטות, שקורות אצל ילדים בגן ובביה"ס ולתת לילדים להבין מה עומד מאחורי כל התנהגות. לדוגמא, מספר התנהגויות עם פירוש שלהם: "הילדה התנהגה כך כי היא רוצה להיות מקובלת, או שהיא שמה יד על הכתף שלך כי היא רוצה להראות שליטה, או שהיא מתעלמת ממך כי היא נעלבה או רוצה להוריד אותך בפני אחרים….ועוד, ועוד". הניתוח של הסיטואציה חשוב גם כדי להבין, לפעמים, מי טועה. אם זה הילד שלכם שטועה – צריך להאיר לו את העובדה הזאת, ולהציע לו פתרון. התמודדות עם טעויות שלנו חשובה ביותר ומהווה שיעור לכל החיים.