"דע מאין באת ולאן אתה הולך". אני מאמינה מאוד במשפט הזה. אם אנחנו יודעים את העבר, אנחנו יכולים לבנות את העתיד.
לפי דר מריה מונטסורי, מייסדת שיטת המונטסורי, כל ילד צריך לקבל חמישה שיעורים (Great Lessons ) הקשורים לעבר שלנו בכדור הארץ:
1. סיפור יצירת כדור הארץ – איך חלקיקי אבק וקרח שהסתחררו בחלל יצרו את מערכת השמש, התקררות כדור הארץ, שביטים ואסטרואידים הנופלים שהביאו גזים ויחד עם גזים שנפלטו מהתפרצויות הרי הגעש גרמו ליצירת האטמוספירה, הווצרות אוקיינוסים וימים בכדור הארץ, הווצרות האטמוספירה בגלל התפרצויות הרי הגעש, מאוחר יותר הווצרות גשמים. קישור טבלת המנדלייב ליצירה כדור הארץ.
2. הווצרות החיים בכדור הארץ (התחלת ביולוגיה) – איך מתא בודד נוצרו חיים, יצירת המאובנים, תקופות – Paleozoic, Mesozoic, ו- Cenozoic עד להיווצרות האדם. בתקופות אלו – הווצרות בעלי החוליות, אחר כך דגים וצמחים, דו חיים, זוחלים ויונקים. להציג את ציר הזמן הרלוונטי.
3. התפתחות בני האדם (סוף ביולוגיה) – ללמד את הילדים איך החיים בכדור הארץ היו פעם ואיך התפתחו בזכות האינטלקט והרצון האנושי. זהו בסיס לשיעור על הציווליזציות העתיקות. להציג את ציר הזמן הרלוונטי.
4. התפתחות השפה – מקור, מבנה וסוגים של כתיבה ודיבור. מתחילים במצרים, בה היו שני סוגים של סמלים – סוג אחד כדי להביע רעיוניות וסוג אחד לצלילים. ממשיכים בסיפור על פיניקים שהשתמשו אומנם בא"ב מצרי, אך רק בסמלים של הצלילים (ולא של "רעיונות"). זה היה בסיס לא"ב מודרני. מאוחר יותר, מספרים על ההתפתחות והתרומה שתרמו לשפה היוונים, הרומאים והיהודים.
ללמד הירוגליפים מצריים או כתיבת ציור של אינדיאנים באמריקה.
5. מקור המספרים – מדגישים איך אנשים היו צריכים שפה בשביל ההמצאות שלהם. השפה הייתה צריכה לבטא את המידות ואת "איך הדברים בוצעו".
לספר על כך שלשומרים ובבילונים הייתה מערכת מספרים המבוססת על 60, שזוהי גם סיבה לשעה שלנו המורכבת מ-60 דקות ודקות המורכבות מ- 60 שניות.
להציג את המספרים הרומיים, היווניים והסיניים. לספר שמספרים ערביים דומים לאלו שצויירו לפני 2000 שנה במערה בהודו. מערכת מספור הודית, היה לה דבר מיוחד, שבאף מערכת מספרים לא היה – ערך 0.
ידע על מקור המספרים הוא בסיס ללימודי מתמטיקה. לדוגמא, נדרש להשתמש במספרים גדולים כמודדים זמן ומרחב באסטרונומיה.
כמו כן, היו צריכים מספרים שליליים כדי למדוד את הטמפרטורה של האוויר.
נזקקו גם לטריאנגולציה (חלוקת קרקעות למשולשים) כדי להגדיר מחדש את הגבולות של הרכוש, אחרי ההצפות של נילוס ( ההצפות קרו מדי שנה).
בכוונתי להכין ולהעלות לאתר תוכניות לכל חמשת השיעורים האלו. אני מקווה שאצליח בכך, אם לא במלואם, אז לפחות באופן חלקי.
כימיה, פיזיקה, גאוגרפיה, לשון והיסטוריה – אלו רק שמות לעולם קסום ונפלא שהוא "העולם שבו אנו חיים"..
בואו נלמד את הילדים עליו כדי שהילדים שלנו יבינו שהם חיים בעולם מעניין. ילדים אלו, כשיגדלו, לא יגידו "אני פחות בעיניין של המוזיאונים" הם יבקרו בהם כי הם יבינו את "מה שהם רואים". …הרי "החיים" אינם משעממים. הם מרתקים.