שיטת מונטסורי – תקופות רגישות אצל הילד

אחד הדברים היותר חשובים שלמדתי, כשנחשפתי לשיטת החינוך של מריה מונטסורי, הוא להתבונן בילדה הקטנה שלי ולזהות את תקופות הרגישות אצלה. זיהוי תקופות אלו איפשר לי להתייחס בסבלנות להתנהגות שלה ולהתאים לה צעצועים בהתאם לצורך ההתפתחותי שלה.

כשהילדה שלי רצה בלי הפסקה (ואני אחריה) – לא חשבתי שהיא "היפראקטיבית", אלה שהיא בתקופת רגישות לתנועה. בסבלנות, רצתי אחריה ואיפשרתי לה לטפס על גדרות ועצים, לחקור את השיחים וסתם לרוץ ממקום אחד לשני.

כשהיא הכניסה חפצים לפה, איפשרתי לה "לטעום" אותם כי כך היא למדה על העולם.

כשהיא הייתה מתעצבנת וצועקת עלי "לא ככה!", מסדרת את הקלפים של המשחק אחרת ואומרת "ככה!", לא חשבתי שהיא "סתם רוצה לעצבן אותי", אלה שהיא ב"תקופת הרגישות לסדר".

כשהיא התחילה להגיד "מה כתוב פה?", ישר קניתי לה אותיות כי הבנתי שהיא נכנסת לתקופת רגישות של אותיות וצלילים.

וכנראה גם התקפי זעם שהיו לה עד גיל 3 היו חלק מהתפתחות תקינה בה היא למדה על שליטה רגשית.

אז אילו תקופות רגישות קיימות?

בין 0 ל-6 שנים, הילד מתפתח לפי תקופות רגישות. בגרף הבא מתוארות תקופות הרגישות הקיימות:

תנועה

תבנית מתמטית/ מתמטיקה

שליטה רגשית

סדר

חפצים קטנים

אוצר מילים

חושים

אותיות, צורות וצלילים

מוזיקה

כתיבה

קריאה

(הגרף באדיבות של דנה בלינדר, hamontessoria# באינסטגרם)

תקופות רגישות אלו יכולות להתקיים במקביל.

כשתקופה אחת מסתיימת היא לא חוזרת יותר לעולם, לכן כל תקופה כזאת היא חלון הזדמנויות שלנו לפתח את הילד בתחום הרגישות שבו הוא נמצא. בתקופה זו הילד מתעניין באופן טבעי בתחום הרגישות ותוכלו לראות אותו עובד בשימחה ובריכוז עם אביזרים השייכים לתקופה זו.

התפקיד של מבוגר הוא לזהות תקופת הרגישות של הילד שלו ולתת מענה לצרכיו.

ומה לגבי ילדים מעל גיל 6?

בגדול, כל מה שלמדתי עד כה:

ילדים מעל גיל 9, שואפים לעצמאות נפשית. תקופות הרגישות שלהם הם: דמיון, צדק, סוציאליזציה (קשרים חברתיים).

ילדים מעל גיל 15 שואפים לעצמאות כלכלית. תקופות הרגישות שלהם הם: צדק חברתי, שייכות, כבוד עצמי, מודל לחיקוי (חיפוש).

ילדים מעל גיל 21 שואפים לעצמאות רגשית.

אנחנו, ההורים, צריכים לתמוך בשאיפות אלו. לדוגמא, מריה מונטסורי הייתה אומרת שילדים בגיל ההתבגרות צריכים לעבוד בחוות חקלאיות ולמכור את התוצרת שלהם. בהחלט עונה לצורך להיות עצמאיים. (חשוב להדגיש שהיא חיה מאה שנים לפני).

ילדים בגיל ההתבגרות רוצים להיות מועילים לחברה, להרגיש שיש להם ערך.

אני מאפשרת לבנות שלי לכבס את הבגדים שלהן, לבשל ארוחות שישי, לעבוד בעבודות מזדמנות ומעודדת אותן לחיות חיים חברתיים. אני מאמינה שכך מגדלים מתבגרים בריאים ובטוחים בעצמם.

לסיכום אגיד, אני הפכתי להיות הורה טוב יותר כשהכרתי את תקופות הרגישות האלו. הורה שמכיר אותן הוא הורה אחר, הוא הורה סבלני וטוב יותר לילדיו. הוא הורה שיודע מה הצרכים של הילד שלו ונותן להן מענה וכך מונע, לפעמים, ויכוחים מיותרים.

2 מחשבות על “שיטת מונטסורי – תקופות רגישות אצל הילד

  1. תודה על הפוסט!
    אילו משחקים מתאימים לתקופות? למשל בגיל שנתיים תבניות מתמטיות? שליטה ריגשית?

    אהבתי

    1. לי היי,
      כמענה לשאלתך, אעבור על התקופות ואכתוב עבור כל תקופה מה אני עושה בבית:
      תנועה – אני פשוט מאפשרת לבת שלי לרוץ, לטפס על עצים, גדרות. אני מאפשרת לה לעשות דברים, תחת השגחה שלי, שנחשבים אפילו קצת מסוכנים. ולא נותנת לפחד שלי לעצור אותה.
      אני נותנת לה גם להתרחק ממני ועוקבת, בלי להפריע, אחרי מעשיה. בעצם נותנת לה להתרכז בפעילות שלה.
      יש ילדים שהם פחות פעילים ויש ילדים שממש צריכים את זה.

      מתמטיקה – כשאנחנו עולים במעלית, אנחנו סופרים את הקומות. כשמעלית עוצרת, מזהים באיזו קומה עצרה לפי המספר שכתוב שם. אני מעודדת אותה גם לעבור על כפתור הלחיצה במעלית (בלי ללחוץ) כשהיא לוחצת על קומה כדי ליצור זכרון שרירי של המספר. אני סופרת איתה ציפורים, ביצים שאני שמה בעוגה וכדומה. מספרת לה בחנות כמה עולה כל דבר ומראה לה על התווית. בנוסף יש את המשחקים המתמטיים כמו שפירטתי בפוסטים:
      ayalona.com/category/%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%a1%d7%95%d7%a8%d7%99/%d7%9e%d7%aa%d7%9e%d7%98%d7%99%d7%a7%d7%94/
      יש לי בבית גם מגדל ורוד המונטסורי.
      חשוב לציין, מגיל 6, מאוד קשה ללמד מתמטיקה לפי השיטה המונטסורית. צריך לקנות המון אביזרים מתאימים ולדעתי, זה יותר מתאים לביהס מאשר לבית כי הורה לא יוכל להמשיך לבד בשיטה. צריך לדעת איך לעשות זאת.

      שליטה רגשית – אני אתן לך אינטרפרטציה שלי לנושא שליטה רגשית. ילד מגיע לעולם כמו חייזר. מצד אחד הוא שלם בפני עצמו, מצד שני, הוא לא יודע איך להתנהג כאן. אנחנו צריכים ללמד אותו ״איך״. ילדים מאוד שוניםץ חלק ילמדו באוופן טבעי לשלוט ברגשות שלהם, חלק, כמו הבת שלי, צריכים לכוון אותם. אני כל הזמן מדברת ומסבירה איך צריך להתנהג. ״את כועסת? זה בסדר. אבל לא זורקים חפצים״ או בחנות, בתור לקופה – ״נכון , את רוצה לקבל מהר את השוקו, אבל אנחנו, כולנו, עומדים בתור. זה לא יפה לעבור אנשים אחרים״. אני מקווה שאני קולעת למה שמריה מונטסורי רצתה 🙂

      סדר – ילדים אוהבים מאוד סדר. ממש רואים את זה. בתקופת רגישות זו, אני פשוט משתדלת לא לכעוס עליה כשהיא רוצה לסדר ״אחרת״.
      אני חושבת שמאוד חשוב שלא יהיה בלגאן בצעצועים. בלגאן בצעצועים=בלגאן בראש של הילד. אני לא אפרט כאן על סידור מונטסורי. רק אדגיש – אחסון מחשקים צריך להיות לחוד ולילד צריכים להיות זמינים רק כמות מוגבלת של משחקים שמסודרת בצורה אסטתית על המדפים, עם מרווחים.

      חפצים קטנים – כשילדים בתקופה זו, הם כל הזמן מרימים דברים קטנים ורוצים ״לאכול אותם״. אני לוקחת את הדבר הקטן שהילדה שלי מעוניינת לטעום ומושיטה לפה שלה (ביד שלי) ונותנת לה לטעום אותו. גם אם זה אבן מעציץ שיש לנו בבית :). אם עושים כך, הם מפסיקים מהר להתעניין בחלקיקים הקטנים, אבל אם צועקים עליהם באימה שיפסיקו, זה הופך להיות יותר מסוכן כי הם ינסו לדחוף משהו לפה כשאת לא רואה. זאת לפחות גישה שלי לעיניין.
      בכל מקרה, דרך הפה, הם מכירים את העולם הזה וצריך להתחשב בהם ולאפשר להם להכיר אותו.

      אוצר מילים – אין תחליף ללקרוא ספרים וכמה שיותר. הבית צריך להיות ״מכוון״ לזה. אני תמיד לוקחת ספרים מחברים, ולוקחת ילדים לספריה. בנוסף, יש לי סלסלות עם ספרים ליד המיטה בחדר הורים, בחדר של ילדים, בסלון (אני מניחה כמה ספרים על המזנון) וכדומה -בעצם, כל רגע אפשר לשלוף ספר ולקרוא אותו. אבל בלי בלגאן 🙂 ורק ספרים שכבר בחרתי והתאמתי לגיל של הילדה.

      אותיות, צורות, צלילים – לצורות יש לי פאזל צורות. לאותיות יש לי לוח מעץ עם אותיות ואותיות (עדיף שיהיו מעץ) בתפזורת. כתבתי איך אני עובדת עם אותיות כאן –
      ayalona.com/2021/04/26/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%a9%d7%99%d7%98%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%a1%d7%95%d7%a8%d7%99/

      מוזיקה – יש לי את הספרים ״כלי נגינה״ ו״12 המלחינים המופלאים״ – – שתיהן מהוצאות ״קול הסופר״. יש לי גם ספר נפלא של דתיה בן דור ״שירי משחק של דתיה בן דור״. תראי בתפריט האתר – ״ספרים עד גיל 6״. כמובן, בנוסף יש משחקים כמו דרבוקה, תוף, משולשים, כמו אלו:
      https://www.donna-ralph.co.il/product/%D7%9B%D7%9C%D7%99-%D7%A0%D7%92%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%9C%D7%99%D7%9F/?adscale=1&utm_campaign=adscale_10388991559&utm_source=adscale_google&utm_medium=Ads&utm_campaign_name=SmartShopping_IL_V2+%5BProduct+Ads%5D

      כתיבה קריאה – ayalona.com/2021/04/26/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%a4%d7%99-%d7%a9%d7%99%d7%98%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%a1%d7%95%d7%a8%d7%99/

      והעיקר – להנות עם הילד בהתפתחות שלו. לא להתנגד, אלה ללכת איתו, בכיוון שלו.
      בהצלחה

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s