פעילות המשך: יבשת אמריקה צפונית

זוהי פעילות המשך בנושא יבשות העולם. הפעילויות הקודמות בנושא:

הכרות עם יבשות העולם

הכרות עם יבשת אירופה

הכרות עם יבשת אפריקה

הכרות עם יבשת אסיה

הכרות עם יבשת אנטארקטיקה

בפעילות זאת הילדים מכירים את יבשת האמריקה הצפונית.

כדי להעביר את הפעילות, הכנתי קופסת היבשה, שמכילה פריטים המאפיינים את יבשת אמריקה, כמו מוצרים שמקורם באמריקה (תפוח אדמה, תירס וכדומה), תמונות של מגלי ארצות שגילו אותה, דגלים של מדינות השייכות אליה, ועוד. הבנות היו צריכות לשלוף, בלי להסתכל, פריט אחד מתוך הקופסא, ואני סיפרתי להן עליו.

כשסיימתי להעביר את השיעור לשירן ולנועה, שירן אמרה לי: " Mom, תודה, היה מאוד מעניין". משפט קצר, ששווה זהב, במיוחד כשהוא נאמר מפי של ילדה מתבגרת.

עדכון 24.01.22 : ובכל זאת, יש לשיטה הזאת, של "להניח את כל הפריטים בקופסא" חסרון – אי אפשר להציג לילדים את הנושא באופן כרונולוגי. ואז יכל לצאת ש"עוד לא גיליתם את אמריקה" וכבר מספרים על שלוש עשרה המושבות שהוקמו בה ומופיעות, בתור פסים, על הדגל של ארצות הברית. בתור פתרון, אני מציעה לעשות קלסר קטן ולצרף בו חלק מהפריטים ביחד.

עדכון 24.01.22: בנוסף, אני מציעה להוסיף חיות שמאפיינות את היבשה. בחברת ספארי יש toob המוקדש כולו ליבשה. ראו קישור כאן. אפשר, במקביל, לקחת אנציקלופדיה של חיות מספרייה (יש ספרים שבהם החיות מסודרות לפי יבשות), ללמוד ולהציג כל חיה שבספר.

בתמונה: ספארי toob, אמריקה צפונית
בתמונה: פרק "צפון אמריקה" מתוך הספר "אטלס החיות לילדים"

בהמשך מופיעה רשימה של פריטים ששמתי בקופסא (סל), ודברים שסיפרתי לבנות שלי עליהם.

בתמונה: פריטים שהכנסתי לסל (קופסא) של היבשה

– 3 תמונות של מגלי יבשת אמריקה

כדאי לצרף את התמונות ביחד , בסדר כרונולוגי, אחרת הילדים ישלפו בהתחלה את אמריגו וספוצ'י, לדוגמא, מגלה ארצות אחרון שהגיע לאמריקה.

תמונה 1 – ויקינג לייף איריקסון

שנת מסע: 1000 לספירה

"מי אתם חושבים שגילה את אמריקה ראשון?". הבנות זרקו שמות באוויר. בסוף הגענו לשם "כריסטופר קולומבוס.

"לא ולא! זה לא היה כריסטופר קולומבוס. זו טעות נפוצה. זה היה לייף אריקסון!"

הכל התחיל מזה שחבר של לייף (או ידיד או סתם מישהו ששמע עליו), שקראו לו ביארני, שט בספינתו לגרינלנד והגיע ליבשה שלא הכיר. הוא לא הרשה למלחים לצאת אליה, כי ראה שהאדמה לא דומה לאדמת גרינלנד – היא לא קפואה או מכוסה בשלג, אלה מיוערת. החבר המשיך בשייט וסיים אותו בגרינלנד. לייף, כששמע על האדמה החדשה שחברו ראה, הסתקרן והחליט, גם הוא, לצאת להרפתקא ולחקור את היבשה החדשה. הוא יצא ממקום שבו נמצאת היום איסלנד. "

ציינתי גם שכל זה קרה בסביבות שנת 1000 לספירה. "זה היה 500 שנה לפני שקולומבוס דרך על אדמת אמריקה.

לייף, לא רק שהגיע ליבשת אמריקה, הוא גם הקים שם מושבה. הארכיאולוגים של היום, מצאו ממצאים המעידים שהמושבה אכן התקיימה שם. היא נמצאה באזור של קנדה של ימינו."

Leif Erikson

תמונה 2 – כריסטופר קולמבוס

שנות מסע: 1451-1506

"500 שנה אחרי לריקסון, קולומבוס הגיע ליבשה. קולומבוס היה ספן, ממוצא איטלקי, בשירות ספרד"

כאן עצרתי והראתי לבנות מפה של מגלי ארצות. ביקשתי מהם לראות מאיפה יצאו הכי הרבה מגלי ארצות. על המפה רואים שזה מספרד ומבריטניה. אפשר לרכוש את המפה כאן.

"למעשה, קולומבוס חשב שהגיע להודו.

עד אותו יום כל מי שרצה להגיע להודו, עשה זאת דרך נתיב יבשתי. קולומבוס חשב שהוא גילה, סוף סוף, את הנתיב הימי.

קולומבוס מעולם לא ידע שהוא, בעצם, הגיע ליבשה חדשה."

הראתי לבנות מפות עתיקות. במפת עלה תלתן, המפורסמת, הראתי להם שאמריקה מופיע קטנטנה. במרכז נמצאת ירושלים ומסביבה שלושה עלים: אסיה, אירופה ואפריקה.

המפה הרשימה מאוד את הבנות.

מפת עלה תלתן
כריסטופר קולומבוס, מקור: ויקיפדיה

תמונה 3 – אמריגו וספוצ'י

שנות מסע: 1503-1497

אמריגו וספוצ'י היה מגלה ארצות וסוחר איטלקי ולא פחות חשוב מזה – קרטוגרף. הוא יצא לחקור את אזור דרום אמריקה והיה הראשון להבין שהיא נפרשת לאורך גדול בהרבה ממה שהיה ידוע עד אז, והסיק מכך שזו יבשה חדשה לגמרי!

בשמו נקראה היבשה החדשה – "אמריקה".

– תמונה של ספינה עתיקה – מאפייני חיים על ספינה

שחזור ספינה של כריסטופר קולומבוס, מקור: ויקיפדיה

"בתקופתו של כריסטופר קולומבוס לא היו מקררים, קופסאות שימורים או חשמל, לכן המלחים היו צריכים להשתמש בשיטות אחרות כדי לשמור על המזון שבספינה. אז מה אכלו בהפלגה?

נהגו לקחת בעלי חיים כמקור לחלב, ביצים ובשר. (כאן העיניים של הבנות שלי התעגלו ופיות נפערו 🙂 : " מה, הם לקחו חיות אמיתיות על האונייה?!!" – "כן, כן ממש חלבו עזים על האונייה")

בנוסף, אכלו בשר או דגים – מיובשים או במלח."

אפשכ לציין גם שבהיעדר פירות וירקות נוצר אצל המלחים מחסור בויטמין c, וגרם למותם של רבים מהם.

– טבעת או עגילי זהב

אינדיאנים לבשו זהב בטקסים שלהם ולא יחסו לו חשיבות מיוחדת. אירופאים, שהגיעו לאמריקה ושעבורם הזהב הייתה מתכת יקרת ערך, התחילו להעמיס את הזהב שמצאו שם, לספינות, ולסחור בו באירופה.

– תמונה של הודי ואינדיאני

"כשכריסטופר קולומבוס הגיע ליבשת אמריקה, ב-1492, הוא חשב שהגיע לאיי הודו שבאסיה. הוא חשב שאנשים שחיים שם הם הודים וקרא להם "Indians", הודים.

("אתן יודעות איך נקראת הודו באנגלית? India!")

השם, למרות שהוא לא נכון, נשמר עמם עד היום. היום קוראים להם "אינדיאנים אמריקאיים", לעומת "אינדיאנים (הודיים)", כדי להבדיל בין שניהם.

הראתי לבנות תמונה של אשה הודית ואינדיאני כדי להמחיש להן, שהם דומים.

– ספר סיפורי עם של אינדיאנים

עדיין לא לקחתי מהספרייה, אך כדאי להראות לילדים או לקרוא לפחות סיפור אחד מאינטרנט.

– שתי תמונות: 1- תמונה של אינדיאנים עוזבים את מקום מגוריהם – "נתיב הדמעות" ו2- תמונה של אינדיאנים מודרניים מול אינדיאנים של פעם

" "נתיב הדמעות" הוא הדרך שבה נאלצו לעבור שבטי האינדיאנים, שאולצו בכוח לעזוב את שטחיהם בדרום-מזרח ארצות הברית, בסביבות 1830. ממשלת ארצות הברית גירשה את חמשת השבטים צ'רוקי, צ'יקאסו, צ'וקטאו, קריק וסמינולה מהשטחים שהיו שייכים לאבות אבותיהם, והעבירה אותם לשמורות אינדיאניות ממערב למיסיסיפי. השבט הראשון שהועבר היה שבט הצ'וקטאו ב-1831. המונח "נתיב הדמעות" הפך לתיאור של כל תקופת גירוש האינדיאנים, וזו אחת התקופות המבישות והטרגיות ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית." מקור – "ויקיפדיה"

שירן: " אמא, האם יש אינדיאנים היום?"

עניתי לה "כן" ושלפתי (איזה מזל שהכנתי מראש!) תמונה של שבט אינדיאני מודרני מול השבט שלפני 200 שנה.

אני ממליצה גם למבוגרים לקרוא את הסיפור שכאן.

למעלה: שבט אינדיאני, למטה: שבט אינדיאני Choctaw היום

– דגל ארצות הברית, תמונה של ג'ורג' וושינגטון ודגלים של מדינות אחרות בצפון אמריקה (אם יש)

"אתן יודעות מהי בירת ארצות הברית?"

(קיבלתי תשובות כמו לוס אנג'לס וניו יורק.)

"לא, בירת ארצות הברית היא וושינגטון! ועכשיו אספר לכם סיפור על ג'ורג' וושינגטון, שעל שמו נקראת בירת ארצות הברית.

כשאירופאים הגיעו לארצות הברית, הם התחילו להקים מושבות. לאט לאט כמות המושבות גדלה.

באותם זמנים, אימפריה הבריטית, ובראשה מלך בריטניה, היו אלו ששלטו על המושבות באמריקה. הם גם מינו מושלים לכל מושבה."

יום אחד, 13 מהמושבות האלו, החליטו להתאחד ולהקים מדינה נפרדת מאימפריה בריטית.

כמובן שמלך בריטניה לא שמח על כך ופרצה מלחמה – מלחמת העצמאות של ארצות הברית. המלחמה הובילה, בסופו של דבר, לייסודה של ארצות הברית.

אם תסתכלו על הדגל של ארצות הברית, תראו 13 פסים. הפסים האלו מסמלים את 13 המושבות הבריטיות שהקימו את ארצות הברית.

היו מושבות שלא מרדו בכתר המלוכה הבריטי. הם התאחדו מאוחר יותר למדינה עצמאית, שעדיין כפופה לכתר הבריטי, והיום נקראת – קנדה!

אז איך ג'ורג' וושינגטון קשור לסיפור שלנו?! – הוא היה מנהיג של המרד נגד הכתר הבריטי והפך, עם ניצחונו, להנשיא הראשון של ארצות הברית!"

הילדים הסתכלו על הדגל של ארצות הברית.

סיפרתי להן שהכוכבים מסמלים את מספר המדינות שיש בה. הבאתי דוגמאות: " קליפורניה, אוקלהומה, מיסיסיפי, ניו יורק, ועוד". סך הכל יש 50 מדינות.

נועה ספרה את הכוכבים שעל הדגל כדי לוודא שאני צודקת :).

אפשר לציין ש- 48 מהמושבות נמצאות ביבשת אמריקה צפונית. יוצאי דופן הן – אלסקה והוואי (מדינת האיים), שנמצאת באוקיינוס השקט.

הראתי גם דגלים של מדינות נוספות שבצפון אמריקה. "איזה מדינות נוספות אתן מכירות בצפון אמריקה?… קנדה – איפה שדודה שלכן גרה, ברבדוס – איפה שריהאנה נולדה, מקסיקו – בני מאיה…."

– שק ראשון – אירופאים הביאו מאמריקה לאירופה

  • קופסת שימורים של תירס
  • קפה
  • קקאו (שוקולד, משקה שוקו)
  • תפוח אדמה
  • וניל, בטנים
  • עגבניות
  • טבק
  • אננס
  • אבוקדו
  • תבלינים: וניל,פלפל צ'ילי, וג'ינג'ר

"תחשבו שכל המוצרים האלו לא היו אם לא היינו מגלים את אמריקה….שירן, כנראה לא היית אוכלת פירה תפוח אדמה!"

שירן, שלא אוהבת אבוקדו ואני מבקשת ממנה, מדי פעם, לטעום אותו, הכריזה: "עדיף שהיו משאירים את האבוקדו לעצמם!… אבל תירס?! יאמי!"

שק שני – תושבים הביאו מאירופה לאמריקה

  • חיטה
  • אורז
  • חיות משק בית: עז, סוס, פרה, כבש, חזיר
  • מחלות כמו: אבעבועות רוח, דבר ושפעת, שהרגו מליונים של אינדיאנים
למעלה משמאל: חרק הגורם למחלת דבר, למטה: מחלת אבעבועות רוח, ומצד ימין: שלדים של אינדיאנים שמתו ממחלה

הבנות התעניינו מאוד במחלות ואילצו אותי להראות להן גם איך נראת מחלת דבר בגוגל. תמונות קשות.

סיפרתי להן שהמון אינדיאנים מתו מהמחלות שהביאו אירופאיים עמם ליבשת.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s