שיטת מונטסורי – שימוש בכרטיסיות שלושת החלקים

אחד העזרים בחינוך המונטסורי, שאני אוהבת במיוחד, הוא "כרטיסיות שלושת החלקים".

אפשר לעשות הרבה דברים עם הכרטיסיות האלו (שאני אפרט בהמשך), אך התפקיד העיקרי שלהן הוא להעשיר את אוצר המילים של הילד ולעזור לו לסווג את העולם בו הוא חי (דוגמא של סיווג לקבוצה: שפירית זה חרק, כלנית זה פרח).

באמצעות הכרטיסיות האלו הבת שלי הכירה פרחים, חרקים, כוכבים וחלקי גוף. אפשר, דרכן, להרחיב אופקים של הילדים וללמד אותם גאוגרפיה, תרבויות שונות, ואומנות. 

כמו כן, אפשר, באמצעותן, לפתח תפיסה חזותית של הילד (דוגמא לתרגיל בתפיסה חזותית: התאמה בין ראש של פרפר והכנפיים שלו).

בימים אלו, אני משתמשת בהם גם כדי ללמד את בתי, תמר, קריאה.

כרטיסיות שלושה חלקים
דוגמא לכרטיסיות של "המונטסוריה" בנושא חרקים

הכנה או רכישה של הכרטיסיות

כל הכרטיסיות המונטסוריות מעוצבות בגדלים סטנדרטיים:

כרטיסייה ראשונה

כרטיסייה עם תמונה ושם (כרטיסייה לביקורת עצמית):

9.5 x 12.7 cm

דוגמא לכרטיסייה עם תמונה ושם

* חשוב לציין, התמונה צריכה להיות אמיתית וברורה. אם, לדוגמא, אתם רוצים שיופיע שם אריה, אז צריך להדפיס עליה צילום של אריה ולא ציור שלו.

כרטיסייה שנייה

כרטיסייה עם תמונה בלבד:

9.5 x 10.2 cm

כרטיסייה שלישית

כרטיסייה עם שם בלבד:

9.5 x 2.5 cm

דוגמא לכרטיסייה עם שם

אפשר להכין את הכרטיסיות האלו לבד (דבר הדורש זמן) ולעשות להן למינציה, או לרכוש אותן מהאתר של hamontessoria.

אני רוצה לציין לטובה גם אביזר נלווה לכרטיסיות, שהוא אומנם לא אביזר חובה, אבל אני מאוד אהבתי אותו – מגש מעץ שקניתי אצל hamontessoria . המגש עושה סדר במשחק עם הכרטיסיות. אומנם הוא קצת יקר, אבל הוא שווה את המחיר אם אתם הולכים להשתמש הרבה בכרטיסיות.

אופן המשחק בכרטיסיות

אפשר להתאים את השימוש בכרטיסיות לשלב ההתפתחותי בו הילד שלכם נמצא.

לילד בן שנתיים עד שלוש, אפשר להציג את הכרטיסייה ללא שם (רק עם תמונה) ולשאול אותו: "מה אתה רואה בתמונה?". כשהוא יענה, לדוגמא "מושית שבע", אז להמשיך ולתאר אותה: "היא אדומה ויש לה נקודות שחורות על הגב". כך תוכלו להעשיר את השפה שלו ולגרות את הסקרנות שלו לעולם.

לילד בגיל 4-5 יתאימו כרטיסיות בהן מופיעות תמונה ושם ביחד. באמצעות הכרטיסיות האלו אפשר ללמד אותו את הקשר בין הצליל לאות. לדוגמא, אפשר לפרוס שלוש כרטיסיות כאלו לפניו, ולשאול אותו "מה מתחיל ב- פפפ?". הילד צריך לבחור את הכרטיסיה הנכונה מבין השלוש. "פרפר!".

דוגמא למשחק "צליל פותח"

אפשר להתאים חזותית בין התמונה שבכרטיסייה לצעצוע תואם- לדוגמא, בין חיה "אמיתית" (עקרב) לכרטיסייה בה תמונה של עקרב:

דוגמא להתאמה חזותית

אם תחליטו לרכוש את כרטיסיות מ- hamontessoria, אז תראו שרובן מתאימות ל- toobs של חברת ספארי. לדוגמא, אם תקנו כרטיסיות "כלי נגינה" של hamontessoria ו- toob של "כלי נגינה" של חברת ספארי, אז תוכלו תמיד להתאים את הכרטיסיה לצעצוע שלו (לדוגמא: כרטיסייה של כינור וצעצוע כינור או כרטיסייה של חצוצרה לצעצוע של חצוצרה).

ניתן לרכוש את הצעצועים של חברת ספארי בחנויות כמו Tommy and Anika או Lia Toys.

ילדים גדולים יותר, שכבר קוראים קצת, יכולים להתאים בין תמונה לשם שלה, כשכרטיסיית הביקורת עוזרת להם לבדוק האם הם עשו זאת נכון. להלן האופן בו אני משחקת עם הבת שלי:

אני מציבה את מגש הכרטיסיות לפניה. פורסת מצד אחד את הכרטיסיות עם השם ומצד שני את הכרטיסיות עם תמונה בלבד. את כרטיסיות הביקורת (בהם מופיע שם ותמונה ביחד) אני מניחה הפוך, בלי לראות את התמונה, בערימה אחת. ראו דוגמא בתמונה למטה.

דוגמא למשחק בו מלמדים קריאה

תמר שולפת מהערימה כרטיסיית ביקורת אחת, מניחה אותה בתוך המגש ואז, מחפשת את הכרטיסייה עם התמונה ואת הכרטיסייה עם השם שתואמים לכרטיסיית הביקורת. תוך כדי, אני מקריאה לה את מה שכתוב על הכרטיסייה, לדוגמא: "שבתאי".

חשוב מאוד – אני אף פעם לא מתחילה עם ערימה שלמה של כרטיסיות, אלה חושפת אותה בהתחלה לשלוש כרטיסיות בלבד ואחר כך מוסיפה, למשחקים הבאים, עוד שלוש- ארבע כרטיסיות וכך עד 12. המטרה היא לאפשר לה לחוות הצלחה ולא להעמיס עליה מפעם הראשונה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s